SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Varlık Platformlarına Yeni Denetim Esasları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye bilgilerini bağımsız denetçilere düzenli olarak sunmakla yükümlü olacak.

Rezerv Kanıtı Denetimini Tamamlamaları Gerekiyor

SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan açıklamada, faaliyet izni başvurusu yapacak kripto varlık platformlarının öncesinde rezerv kanıtı denetimini tamamlamaları gerektiği belirtildi. Her üç aylık dönemde bir gerçekleştirilecek bu denetimler için bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşlarıyla sözleşme yapılması zorunlu hale geldi.

Bir kripto platformu, aynı denetim şirketiyle arka arkaya en fazla 12 dönem; aynı başdenetçiyle ise en fazla 4 dönem çalışma hakkına sahip olacak.

Denetim Raporunda Yer Alacak Zorunlu Bilgiler

SPK’nın belirlediği ilkelere göre, denetim raporlarında kripto varlıkların listesi ve cari değerleri, müşterilere ait varlıkların hangi ağlarda tutulduğu, cüzdan adresleri ve saklama modeli bilgileri, platformun ve müşterilerin nakit bakiye büyüklükleri ve saklama kuruluşları ile çalışılan bankaların hesap bilgilerine yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca, platformun likit rezervlerinde tutulan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıkların %100’ünün doğruluğu teyit edilmek zorunda olacak.

Denetim Tarihleri Gizli Tutulacak

Bilgi sistemleri denetçileri, her denetim döneminde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler kripto varlık platformuyla ancak denetimden bir gün önce paylaşılabilecek. Bu uygulama, denetimin güvenilirliğini ve sürpriz niteliğini artırmayı amaçlıyor. Denetim sürecinde cüzdan doğrulama araçları ve kullanılan teknik detaylar da raporda yer alacak. Tüm denetim raporları, yönetim kurulu başkanlığına sunulacak ve en geç 15 iş günü içerisinde SPK’ya iletilecek.

SPK’nın bu yeni düzenlemesi, Türkiye’de kripto varlık piyasasında şeffaflığı ve yatırımcı güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

En düşük emekli maaşı alanlar dikkat! Zamlı aylıklar ne zaman ödenecek?

En düşük emekli maaşının 14 bin 469 TL’den 16 bin 881 TL’ye çıkarılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis’ten geçti. En düşük emekli aylığı alanlar zam farklarının ne zaman ödeneceğini merakla bekliyor. Peki ödemeler ne zaman olur? SSK ve Bağkur emeklileri zamlı aylıklarını ne zaman alır? İşte detaylar…

Spotify Türkiye’den çekilebilir

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify hakkındaki soruşturmalar sonrası Türkiye’den çekilebileceğine dair dikkar çeken bir açıklama yaptı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’nun hedef göstermesi üzerine önce bakanlığın …

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta düştü

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 4 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya göre 522 milyar 252 milyon 10 bin lira azalarak 23 trilyon 745 milyar 37 milyon 577 bin liraya indi.

Araplara mücevher satışı zirveye çıktı! Çorum ikinci sırada yer aldı

Türkiye, 2025’in ilk yarısında ihracat artışında en büyük sıçramayı Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptı. BAE’ye dış satım yüzde 64,5 artarak 3,3 milyar dolara ulaşırken, mücevher sektörü başı çekti.

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi