Şifrelerinizi hemen kontrol edin: Hackerlar dakikalar içinde kırıyor

Kaspersky’den Parola Güvenliği Değerlendirmesi ve Öneriler

Kaspersky, Dünya Parola Günü kapsamında şifre güvenliğine yönelik önemli değerlendirmelerde bulunarak parola yönetimi önerilerini paylaştı.

Şirketin açıklamasına göre, çevrim içi hizmetler ve uygulamalar genellikle kullanıcıları aynı şifreleri tekrar kullanmaya yönlendiriyor. Bu durum, siber suçluların bir platformdaki şifreyi ele geçirdiğinde diğer platformlara da kolaylıkla erişim sağlayabilmesine neden olabiliyor.

Kullanıcıların basit kelimeler, isimler ve sayı kombinasyonlarından oluşan öngörülebilir şifreler kullanması ise kötü parola yönetimini daha tehlikeli hale getiriyor. Bu yüzden, kullanıcılar büyük dil modellerine (LLM) güvenerek ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla parola oluşturmayı tercih edebiliyor.

PAROLALARIN GÜVENLİĞİ 1 SAATTE KIRILIYOR

Ancak, yapay zeka tarafından oluşturulan şifreler her zaman güvenli olmayabiliyor. 2024’te geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, modern grafik işlemcilerle yapılan testlerde, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek tarafından oluşturulan şifrelerin yüzde 88’i, Llama’nınkilerin yüzde 87’si ve ChatGPT’nin ürettiklerinin yüzde 33’ü bu testte yetersiz kaldı.

Bu nedenle, Kaspersky kullanıcıların LLM’lere değil parola yönetim yazılımlarına güvenmelerini öneriyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz şifreler oluşturuyor ve tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklıyor. Bu yazılımlar ayrıca otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri sunuyor.

İYİ BİR PAROLA NASIL OLUŞTURULUR?

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güvenli bir parola en az 12 karakterden oluşmalı ve büyük/küçük harfler, rakamlar ve semboller içermelidir. Ancak algoritmalar genellikle parolaya özel karakterlerin eklenmesini ihmal edebiliyor. ChatGPT için oluşturulan parolaların yüzde 26’sı, Llama için yüzde 32’si ve DeepSeek için yüzde 29’u bu kriteri karşılamıyordu. Ayrıca, DeepSeek ve Llama bazen 12 karakterden daha kısa şifreler üretebiliyor.

Related Posts

Bu fayanslar, evleri elektrik olmadan serin tutuyor

Singapur’daki mühendisler, mantar ve bambudan yapılmış, sürdürülebilir bir soğutma fayansı geliştirdi. Bu yenilikçi biyolojik yapı malzemesi, fil derisinin dokusunu taklit ederek binaları klima veya elektrik kullanmadan serin tutmayı başarıyor …

Dimensity 9500 özellikleri sızdı: 4 Milyonluk AnTuTu hamlesi

MediaTek Dimensity 9500 ile ilgili detaylar lansman öncesinde netleşmeye başladı. Qualcomm’un Snapdragon 8 Elite 2 modelini eylül ayında tanıtması beklenirken, Dimensity 9500’ün de benzer bir zaman diliminde piyasaya sürüleceği belirtiliyor. Son …

Çinli taykonotların Dünya’ya dönüşü ertelendi

Çin, uzay istasyonundaki taykonot ekibini Dünya’ya getirecek Şıncou-19 mekiğinin dönüşünü erteledi. Erteleme kararının kötü hava koşulları nedeniyle alındığı belirtildi.

Avrupa’da elektrik krizi büyüdü: İspanya, Portekiz ve Fransa karanlığa girdi

İspanya, Portekiz ve Fransa’nın bazı bölgelerinde pazartesi günü büyük bir elektrik kesintisi yaşandı. Kesinti nedeniyle milyonlarca kişi elektriksiz kalırken, kamu hizmetleri ve ulaşımda ciddi aksaklıklar meydana geldi. Elektrik kesintilerinin …

TÜRKSAT, bu yıl uçaklara uydu tabanlı internet hizmeti getiriyor

TÜRKSAT, Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, bu yıl içerisinde AJet uçaklarında uydu bağlantılı internet hizmetinin devreye alınacağını duyurdu. Böylece yolcular, gökyüzünde de kesintisiz ve yüksek hızlı internet erişiminin keyfini sürebilecek …

One UI 7 güncelleme takvimi açıklandı! One UI 7 ne zaman gelecek?

One UI 7, Samsung cihazlarınızı yapay zeka ile daha akıllı hale getiriyor. Bu videoda, güncellemenin getireceği özellikleri ve hangi modellere ne zaman geleceğini öğrenin. Yorumlar Samsung’un yapay zeka uyumlu Android 15 tabanlı One UI 7 işletim …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir